Piškoti in drobno pecivo

Sadne košarice

Sveže sadje na posteljici iz vaniljeve kreme in obdano z hrustljavo sladko skledico je pravi hit na vseh družinskih slavjih in posebnih dogodkih, ko želimo pogostiti veliko gostov in umazati malo posode. Tole malo sladko zapeljivko lahko zaužijemo v enem samem grižljaju, le da se navadno ne ustavimo pri prvem poskusu. In četudi so stalnica na praznični mizi, jih lahko pripravimo vedno z drugim sadjem, kakršno je pač trenutni hit.


Testo:
• 300 g moke
• 200 g masla
• 100 g sladkorja v prahu
• 1 jajce
• naribana limonina lupinica

Iz navedenih sestavin na hitro zgnetemo krhko testo, zavijemo ga v prozorno folijo in ga postavimo za najmanj pol ure v hladilnik. Spočito testo razvaljamo na debelino pribl. 4 mm in izrežemo kroge premera 6-6,5 cm premera (preverite velikost vdolbin na vašem pekaču ali vaših modelčkov za košarice!). Kroge položimo v modelčke za košarice ali na izbokline narobe obrnjenega pekača za mini mafine. Pečemo jih pribl. 10-12 minut na 180°C da dobijo zlato rumeno barvo, nato jih ohladimo na rešetki.

Krema:
• 400 ml mleka
• 100 ml sladke smetane
• 100 g sladkorja
• 3 rumenjaki
• 40 g moke
• 20 g jedilnega škroba
• vaniljev strok
• 250 ml sladke smetane
• 2 lista želatine

Rumenjake, sladkor in četrtino mleka zmešamo skupaj v zmes brez grudic. Preostalo mleko in smetano damo v kozico, dodamo postrgano sredico in strok vanilje ter zavremo. Zmes rumenjakov in sladkorja prelijemo s precejenim vrelim mlekom, nato vse skupaj vrnemo v kozico in ob neprestanem mešanju kuhamo na zmernem ognju pribl. 3 minute, da se krema zgosti. Kremo vsujemo na večji pladenj in jo pokrijemo s prozorno folijo ter pustimo, da se ohladi. Ohlajeni kremi primešamo stepeno sladko smetano in želatino, ki smo jo predhodno namočili v mrzli vodi in na manjšem ognju raztopili.
Kremo napolnimo v slaščičarsko vrečko in jo nabrizgamo v krhke skledice. Obložimo jih s svežim sadjem ali sadjem iz kompota ter premažemo s prozornim prelivom za torte, ki smo ga pripravili po navodilih na vrečki.

Komentiraj