Torte in kremni kolači

Jagodni svod

Jagode. Prvo sadje, ki nam ga spomladi ponudi domač vrt. Zeleno preprogo najprej okrasijo beli cvetovi, ki se počasi debelijo in obarvajo v rdeče.  In nad temi sladkimi rdečimi sadeži smo tako navdušeni, da prve po navadi kar takoj pojemo, naslednjo bero pa že vkuhamo v slastno marmelado, ki nas bo še v mrzlih zimskih dneh spominjala na dišeče in okusne sveže jagode.  In še preden nam zelena gredica ponudi zadnjo bero jagod te sezone, se ji za obilen pridelek poklonimo še z okusno in osvežilno jagodno tortico.

Sestava sladice:

  • Kokosovi drobljanci
  • Kokosov biskvit
  • Jagodni žele s hibiskusom
  • Jagodna namelaka
  • Vaniljeva krema z belo čokolado
  1. Kokosovi drobljanci:
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 30 g masla (hladnega, narezanega na kocke)
  • Ščep soli
  • 20 g mandljeve moke (drobno mletih blanširanih mandljev)
  • 20 g kokosovih kosmičev (kar običajno imenujemo tudi kokosova moka)
  • 30 g bele moke

Vse sestavna vsujemo v skledo električnega mešalnika in z nastavkom za gnetenje testa mešamo toliko časa, da dobimo drobtinasto zmes, lahko pa jih premešamo oz. razdrobimo tudi na roke. Kokosove drobtine enakomerno razporedimo po dnu pravokotnega okvirja, velikosti 9 x 29 cm (jaz sem uporabila okvir, ki ga običajno uporabljam za krostate), ki smo ga predhodno namazali z maslom in položili na pekač, obložen s papirjem za peko. Drobljance pečemo v vnaprej ogreti pečici pri temperaturi 160°C 10-12 minut.  Pečene drobljance vzamemo iz pečice, a jih pustimo na pekaču, da se ohladijo. Namesto v okvirju lahko kokosove drobljance pečemo tudi v manjšem pekaču.

  1. Kokosov biskvit:
  • 55 g jajc (1 srednje veliko jajce)
  • 21 g rumenjakov (1 rumenjak srednje velikega jajca)
  • 76 g sladkorja
  • 93 g kokosovih kosmičev
  • 21 g bele moke
  • 46 g masla
  • 68 g beljakov
  • 34 g sladkorja

Maslo na nizkem ognju stopimo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Beljake in 34 g sladkorja stepemo v rahel sneg. V drugi skledi penasto stepemo jajca, rumenjake in 76 g sladkorja. Ročno primešamo kokos in moko, nato dodamo mlačno stopljeno maslo in nazadnje še beljakov sneg. Kokosovo maso razporedimo po drobljancih v višini približno enega centimetra. Vrnemo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 170°C in pečemo približno 10-12 minut. Pečeno ohladimo v okvirju oz. pekaču.  Ohlajen biskvit obrežemo na velikost, ki je nekoliko manjša od velikosti modela, v katerem bomo sladico sestavili ( v mojem primeru pravokotnik velikosti 8,5 x 24,5 cm)

  1. Jagodni žele s hibiskusom:
  • 5 g posušenih cvetov hibiskusa (ali hibiskusov čaj, a ne tisti iz filter vrečke)
  • 50 g vode
  • 135 g jagodnega pireja (zmletih svežih jagod)
  • 13 g sladkorja v prahu
  • 5 g krompirjevega škroba (ali koruznega škroba)
  • 2,5 g želatine (1,5 lista)

Vodo zavremo, z njo prelijemo cvetove hibiskusa, pokrijemo in pustimo namakati najmanj 1 uro. Nato tekočino precedimo skozi gosto cedilo in dobro ožmemo, da iztisnemo čim več soka iz hibiskusa. Tekočino odmerimo in po potrebi dodamo toliko vode, da dobimo prvotno količino (skupaj 50 g). Pristavimo na ogenj in zavremo ter kuhamo toliko časa, da se tekočina zreducira za polovico. Dodamo jagodni pire in dobro premešamo. Sladkor in škrob zmešamo skupaj, primešamo k jagodnemu pireju, pristavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju  vremo približno eno minuto, da se zmes nekoliko zgosti. Primešamo ožeto želatino, ki smo jo predhodno namočili v hladni vodi. Jagodni žele vlijemo v model , ki je nekoliko manjši od modela za končno sladico (v mojem primeru model za vložek za »deblo«). Ohladimo in postavimo v zamrzovalnik, da se dobro strdi.  Jagodni žele lahko pripravimo vnaprej.

  1. Jagodna namelaka:
  • 90 g jagodnega pireja
  • 4 g glukoznega sirupa
  • 2 g želatine (1,5 lista)
  • 160 g sladke smetane
  • 136 g bele čokolade

Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodni pire in glukozo segrejemo tik do vrenja, dodamo ožeto želatino in pire prelijemo čez nasekljano belo čokolado. Premešamo, da se čokolada stopi, nato primešamo hladno sladko smetano in dobro premešamo s paličnim mešalnikom, da se vse sestavine povežejo, pri čemer pazimo, da ne umešamo preveč zračnih mehurčkov v kremo. Kremo pokrijemo s prozorno folijo, tako da je ta v stiku s površino kreme in postavimo v hladilnik za 10-12 ur. Nato kremo stepemo in s pomočjo slaščičarske vrečke z okroglim nastavkom odprtine premera 10 mm nabrizgamo na strjeni jagodni žele in vse skupaj vrnemo v zamrzovalnik, da se strdi.

  1. Vaniljeva krema z belo čokolado:
  • 116 g sladke smetane + dodatna
  • ½ vaniljevega stroka
  • 2,5 g želatine (2 lista)
  • 116 g bele čokolade
  • 250 g sladke smetane

116 g smetane vlijemo v posodo in ji dodamo postrgano sredico in strok vanilje. Smetano z vaniljo zavremo, odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati najmanj 1 uro. Nato vaniljevo smetano precedimo in dodamo toliko smetane, da dobimo prvotno količino (116 g).  Želatino namočimo v hladni vodi. Vaniljevo smetano ponovno zavremo, v njej raztopimo ožeto želatino in prelijemo čez nasekljano belo čokolado. Dobro premešamo in pustimo, da se zmes ohladi na temperaturo 28-30°C. 250 g smetane rahlo stepemo in jo primešamo ohlajeni čokoladni zmesi.

Zlaganje sladice:

V silikonski model za deblo razporedimo približno polovico vaniljeve kreme in jo razmažemo po robovih modela. Vstavimo zamrznjen jagodni žele z jagodno namelako, ki smo ga odstranili iz modela za vložek. Premažemo s preostalo vaniljevo kremo in pokrijemo s kokosovim biskvitom z drobljanci, tako da je stran z drobljanci na vrhu, biskvit pa v stiku s kremo. Sladico postavimo v zamrzovalnik za nekaj ur ali čez noč. Ko se deblo dobro strdi, ga odstranimo iz silikonskega modela, poljubno okrasimo in postavimo za najmanj 3 ure v hladilnik, preden sladico postrežemo.

torta ajda prerez

Iz moje beležke:

  • Navedene količine so za model za deblo velikosti 250d x 90š x 70v mm.
  • Količine za kokosov biskvit so večje, kot jih za to sladico potrebujemo. Jaz sem iz preostale mase spekla biskvit v še enem manjšem pekaču premera 16 cm. Brez težav se ga poje, saj je zelo sočen in okusen, lahko pa zamrznemo in prihranimo za pripravo kakšne druge sladice. Priprava manjše količine biskvita bi bila nekoliko težavna, zato je ne priporočam.
  • Jagodne namelake je prav tako več kot jo potrebujemo. Stepeno lahko uporabimo za sladico v kozarčku, če dodamo nekaj svežih jagod in biskvit, je tudi to lahko odličen posladek.
  • Recept za drobljance, biskvit, jagodni žele s hibiskusom in vaniljevo kremo sem priredila po receptu francoske slaščičarke Sandrine Baumann Hautin. Izvirni recept za jagodni žele vsebuje tudi nekaj kapljic arome hibiskusa, ki pa je jaz nisem nikjer dobila in sem jo enostavno izpustila. Predvidevam pa, da je z dodatkom arome žele še bolj okusen.
  • Recept za jagodno namelako sem priredila po receptu italijanskega slaščičarja Maurizia Santina.
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s